O nas
Nasze doświadczenie w produkcji rybnej sięga ponad 50 lat i jako firma rodzinna realizujemy się z pasją już w trzecim pokoleniu. Wiodąca ryba to śledź, w którego obróbce się specjalizujemy. Główne nurty w naszej produkcji to ryby marynowane, solone oraz opiekane. Nasze receptury na zalewy octowe i olejowe nadające niepowtarzalny smak rybie — doceniane są nie tylko w Polsce, ale także za granicą, w krajach Unii Europejskiej i poza nią.
Pochodzenie naszych surowców
Każdy nasz produkt przechodzi kontrolę bezpieczeństwa
Stosujemy najwyższe normy dotyczące kontroli jakości oraz procedury pozwalające zapewnić najwyższy poziom bezpieczeństwa wszystkich naszych produktów.
Historia
Rok 1990 - początki działalności firmy MORS.
Lata 2003 - 2005 - rozbudowa i modernizacja hal produkcyjnych w ramach programu SAPARD, wdrożenie systemu HACCP oraz uzyskanie certyfikatu IFS.
Rok 2005 - przekształcenie działalności Państwa Wandy i Bolesława Michalaków w Spółkę Jawną.
Lata 2010 - 2012 - modernizacja i rozbudowa hal w ramach projektu PO RYBY 2,5 wybudowanie i wyposażenie budynku produkcyjno-socjalno-magazynowego o pow. 3500 m2 wraz z podczyszczalnią co pozwoliło na automatyzację procesów i wzrost skali produkcji.
Rok 2013 - kolejny projekt i uruchomienie produkcji wyrobów wędzonych (wędzony łosoś i śledź), a także dział obróbki wstępnej surowca rybnego, co pozwoliło na rezygnację z zakupu półproduktów na rzecz zakupu ryby świeżej lub mrożonej, z których samodzielnie wytwarzamy półprodukty do marynat smażenia i wędzenia.
Rok 2014 - realizacja projektu uruchomienia linii do krajanek śledziowych, doposażenia działów obróbki wstępnej, wędzenia i marynowania ryb.
Lata 2015 - 2019 - modernizacja parku maszynowego oraz zakupy inwestycyjne do poprawy efektywności procesu technologicznego w zakresie obróbki wstępnej surowca rybnego i półproduktu marynowanego.
Lata 2021 - 2022 - inwestujemy w prozdrowotne technologie, w nowoczesne AUTOKLAWY wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klienta, co umożliwia nam pasteryzację produktów, a tym samym rezygnację z konserwantów.
Jakość i świeżość
Znamy się na rybach oraz technologii, co gwarantuje najwyższą jakość w starannie selekcjonowanych produktach dla naszych Klientów. Śledzie wybierane do naszej produkcji poławiane są w Cieśninach Duńskich na Bałtyku, w Morzu Północnym, w Morzu Norweskim oraz w Oceanie Atlantyckim u wybrzeży Islandii.
Filozofia i cele
Doświadczenie nauczyło nas słuchać i odpowiadać na potrzeby naszych Klientów. Tradycja musi iść w parze z nowoczesnością i duchem postępu. W odpowiedzi na rosnącą świadomość Konsumentów, a tym samym ich wymagania – inwestujemy w najwyższej jakości sprzęt i park maszynowy. Jesteśmy dumni, że mogliśmy rozszerzyć nasze możliwości produkcyjne o pasteryzację, a tym samym zagwarantować zdrowy i najwyższej jakości smak.
Certyfikaty
Najwyższą jakość naszych produktów potwierdzają zdobyte Certyfikaty: Marine Stewardship Council Default standard for Chain of Custody, IFS Food Certificate, Global Standard for Food Safety ISSUE 6.
`
Programy UE
Inwestor: Przetwórstwo Ryb Produkcyjne „MORS” Wanda Michalak, Bolesław Michalak Spółka Jawna
Tytuł operacji: Poprawa efektywności procesu technologicznego obróbki wstępnej ryb, przemrażania półproduktu marynowanego i automatyzacja procesu zadawania sosów poprzez zakup maszyn i urządzeń, poprawa warunków bezpieczeństwa i warunków pracy poprzez zakup wózków widłowych oraz redukcja negatywnego oddziaływania zakładu na środowisko poprzez zmianę systemu zasilania urządzeń z oleju opałowego na gaz ziemny
Cel operacji: Zachęcanie do inwestowania w sektor przetwarzania i obrotu.
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.