PRP MORS Sp. J.

Zdrów jak ryba, śledź nasze produkty i sprawdź dlaczego są zdrowe...

Są cennym źródłem witamin, minerałów, białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Śledzie, bo o nich właśnie mowa, mogą pozytywnie wpływać na nasz organizm - postanowiliśmy sprawdzić, dlaczego warto je jeść.

śledzieKalorie a ryby

Śledzie należą do grupy tłustych ryb morskich,  jednak ok. 70% tego tłuszczu stanowią dobre nienasycone kwasy tłuszczowe. Kalorie wahają się w zależności od tego, w jakiej formie spożywamy rybę. I tak - 100 g świeżego śledzia to ok.160 kcal, solony śledź ma trochę więcej, czyli ok. 200 kcal (z racji mniejszej zawartości wody), natomiast śledzie w oleju są najbardziej kaloryczne, bo w 100 g zawierają ok. 300 kcal.

Kwasy omega-3 wzmacniają odporność organizmu, obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi. Warto więc regularnie sięgać po śledzie.

śledzieWitaminy a ryby

Kolejny powód, dla którego naprawdę warto włączyć śledzie do menu — to cenne witaminy i mikroelementy. Jedząc śledzie dostarczamy fosforu, jodu, miedzi, cynku, dobrej jakości białka oraz dużych ilości witaminy B6 (100 g ryby pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania  witaminy B6) oraz B12 (100 g ryby przewyższa 4-krotnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12). Dodatkowo te morskie ryby zawierają witaminę A i witaminę E (działanie przeciwmiażdżycowe) oraz  witaminę D3 - na której niedobór cierpi większość z nas.

Przejdź do góry strony