Śledź w sosie chrzanowym z cebulką, kaparami i pieprzem
Składniki: 100 g chrzanu, 60 g majonezu, cebula 1 szt. pokrojona drobno w kosteczkę, kapary, pieprz marynowany, śledź w oleju solony 150 g, sól, cukier, pieprz grubo zmielony.
Jak zrobić śledzie w sosie chrzanowym z cebulką, kaparami i pieprzem?
- SOS — mieszamy majonez z chrzanem, dosypujemy cebulkę pokrojoną w kostkę, dosypujemy wg uznania pieprz marynowany, szczypta cukru, szczypta soli, szczypta pieprzu grubo mielonego i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku wg uznania.
- Śledzia odmaczamy w wodzie ok. 30 min. Następnie po odsączeniu z wody zawijamy używając wykałaczki lub kroimy w paski.
- Śledzia wykładamy na talerz lub półmisek i zalewamy sosem. Całość posypujemy kaparami wg uznania.
Rada: dla dekoracji można użyć ruccoli, posiekanej czerwonej papryki.