PRP MORS Sp. J.

Śledzie po grecku

Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 cebule, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie, czubata łyżka papryki w proszku, 3 łyżki octu winnego, natka pietruszki, łyżeczka musztardy, pieprz, olej.

Jak zrobić śledzie po grecku?

  • Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim posiekaną cebulę, dodaj starte na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę, smaż jeszcze kilka minut często mieszając, dopraw papryką i pieprzem, wymieszaj, wlej pomidory i duś wszystko około 10 minut.
  • Do sosu dodaj musztardę i ocet, a także posiekaną natkę, ponownie wszystko wymieszaj.
  • Ostudzony sos wymieszaj z pokrojonymi śledziami. Przełóż do miski i odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Rada: sałatkę można doprawić również szczyptą cynamonu.

Śledzie po grecku

Przejdź do góry strony